Dit is waarom wandelen zo gezond is

Blog Dit is waarom wandelen zo gezond is

Wil je meer sporten, maar heb je geen zin om te betalen voor een sportschoolabonnement? Dan bestaat er een oplossing die geen geld kost; hooguit goede schoenen. De oplossing? Wandelen! Dit is een ontzettend simpele maar effectieve manier om je gezondheid en gemoedstoestand een boost te geven. Wandelen kent eigenlijk alleen maar voordelen. Lees ze hieronder.

Stap voor stap

Als je niet zo’n fanatiek sporter bent, is wandelen een goed instapniveau. Je kunt je wandelsnelheid in de loop van de tijd opschalen, waardoor je meer calorieën gaat verbranden. Loop rechtop en ontspannen, waardoor je je wandeling makkelijk kunt volhouden. Zet niet reuzestappen en laat je armen natuurlijk meebewegen. Je kunt het tempo afwisselen door snel en rustig wandelen te combineren. Een voorbeeld is om een minuut snel te wandelen en dan weer twee minuten op normaal tempo.

Ziekten worden voorkomen

Wandelen versterkt de spieren en botten. Hierdoor is er minder kans op botontkalking. Als je regelmatig wandelt, belast je je botten regelmatig en daardoor worden de botten sterker. Tevens is het goed voor het kraakbeen waardoor je soepeler kunt bewegen.

Ook verlaagt een wandeling de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Hierdoor wordt de conditie van het hart en de bloedvaten verbeterd. Bovendien kunnen de longen meer zuurstof opnemen en verlaagt wandelen het risico op het krijgen van diabetes. Daarnaast word je opgewekter en functioneren de hersenen beter. Ook is een stevige wandeling goed voor de nachtrust en het werkt tegen stress waardoor depressies worden voorkomen.

Goede gemoedstoestand

Wandelen is goed voor de geest. Het voorkomt depressieve gevoelens en burn-outs. Het geeft jouw humeur een positieve steun in de rug. Dit komt omdat wandelen serotonine aanmaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje wordt aangemaakt als je in beweging bent en mooie dingen kunt aanschouwen. Deze combinatie is dus ideaal voor jouw humeur. 

Recente berichten