De do's en don'ts voor een sollicitatiegesprek

Blog De do's en don'ts voor een sollicitatiegesprek

Je bent druk aan het solliciteren en ineens word je gebeld dat je op een sollicitatiegesprek mag komen. Je gaat je meteen onbewust voorbereiden op dit spannende gesprek. Wat moet je bijvoorbeeld meenemen en wat doe je aan? Bij een sollicitatiegesprek is het van belang dat je er verzorgd en netjes uitziet. Hieronder geven wij tips en tricks als het gaat om de do's en don'ts voor een sollicitatiegesprek.

Dames

Voor de dames is de dresscode iets minder streng als bij de heren. Het is logisch dat je niet in een mantelpakje aan komt zetten. Vaak is een nette broek met een blouse of een damescoltrui al netjes genoeg. Zorg er wel voor dat je even het strijkijzer over je kleding haalt om de kreukels eruit te halen. Je maakt je look helemaal compleet met een blazer of een paar opvallende boots of pumps. Als je voor neutraal wil gaan, ga dan voor een basiskleur zoals wit, grijs of zwart. Ook is het van belang dat je je inleest in het bedrijf: is het een zakelijk bedrijf of valt het mee? Op basis daarvan kun jij je kleden. Toch bestaan er ook een paar aandachtspunten: draag geen té strakke kleding en ga vooral niet te bloot. Bovendien is het belangrijk dat je lichamelijke verzorging in orde is. Maar té veel parfum dragen is ook weer niet goed. ;)

Heren

Zoals net al werd gezegd, is de dresscode voor heren een tikkeltje strenger. Meestal is de standaard sollicitatie-outfit een pak. Voel je je hier niet jezelf in en is het geen must op de werkvloer? Dan kun je gaan voor een nette broek, met een overhemd of een herencoltrui. Nette schoenen met een bijpassende riem maken jouw outfit helemaal af. Net als bij de dames geldt: ga voor neutrale kleuren zoals blauw, grijs of wit. Als je helemaal in het zwart gaat, is dat niet een hele sterke zet als je naar een zeer formeel bedrijf gaat. Ook weer hier geldt dat het niet fijn voor jezelf is om in te strakke kleding naar een gesprek te gaan. Goed verzorgd voor de dag komen levert al gelijk een pluspunt op. Knip je nagels, trim je baard en doe niet te veel parfum op.

Recente berichten